Dezynfekcja

Dezynfekcja to proces niezbędny, jeśli chcemy uchronić drób przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i pierwotniakowymi oraz przed wieloma chorobami. Aby działania o charakterze dezynfekcyjnym były skuteczne, konieczna jest fachowa wiedza oraz środki do dezynfekcji najwyższej jakości.

Poniżej prezentujemy etapy skutecznej dezynfekcji

1. Mycie

Zalecamy dwie metody: mycie pianowe  lub mycie przy pomocy środka żelowego Mycie pianowe- nałożenie preparatu pianowego, wysoko alkalicznego na całą powierzchnię obiektu. Nałożenie  aktywnej piany zapewnia  dobre przyleganie do  powierzchni, preparat ma dużą moc rozpuszczania zabrudzeń oraz silne działanie emulgujące. Mycie żelowe- nałożenie preparatu alkalicznego  w postaci żelu (aby uzyskac postać żelu preparat Biogel musimy nałożyć w stężeniu 7%).  Preparatem pokrywamy całą  powierzchnię kurnika, -karmniki, systemy pojenia. Zalety tej metody to dokładne pokrycie preparatem wszelkich powierzchni, wydłużony czas kontaktu, bardzo dobry efekt penetracji zabrudzeń. Metoda polecana do zaschniętego, uporczywego brudu, przy długich cyklach produkcyjnych

2. Spłukiwanie wodą pod wysokim ciśnieniem

3. Dezynfekcja

Dezynfekcja na mokro- pokrycie całej powierzchni budynku preparatem dezynfekcyjnym. Można nałożyć go w formie oprysku lub piany (tylko preparaty mające właściwości pienne). Zabieg ma na celu usunięcie mikroorganizmów znajdujących się na powierzchniach produkcyjnych.

4. Wypalanie posadzki

5. Zamgławianie termiczne

Dezynfekcja końcowa- zamgławianie, dokonujemy tego po zaścieleniu kurnika. Ta metoda dezynfekcji daje dobry efekt szczególnie  w miejscach trudno dostępnych. Zamgławiony kurnik zamykamy na kilka godzin, następnie wietrzymy. Do tak przygotowanego budynku możemy wprowadzać zwierzęta.  

Chcesz wiedzieć więcej zadzwoń do nas;

Krzysztof

tel 512 491 533

 

Komentarze są wyłączone.